Marjanka's pages

U bent hier: marjanka.nl / Bach/ bloesems-kinderen/ Alle bloesems

bloesems voor kinderen

De bloesems zijn te verdelen in 7 emotie groepen, wil je meer weten over de bloesem, klik dan op de naam of foto voor meer info.
 

Angsten /je zorgen overwinnen   Aspen/ Cherry Plum/ Mimulus/ Red Chestnut/ Rock Rose
Onzekerheid /ken jezelf Cerato/ Gentian/ Gorse/ Hornbeam/ Sclerantus/ Wild Oat.
Hier en nu /leef bij de dag Chestnut Bud/ Clematis/ Honeysuckle/ Mustard/ Olive/ White Chestnut/ Wild Rose.
Eenzaam /Maak contact Heather/ Impatiens/ Water Violet
Overgevoeligheid voor anderen /blijf jezelf Agrimony/ Centaury/ Holly/ Walnut
Moedeloos en wanhoop /vind vreugd en hoop Crab apple/ Elm/ Larch/ Oak/ Pine/ Star of Bethlehem/ Sweet Chestnut/ Willow
Overbezorgdheid /leven en laten leven Beech/ Chicory/ Rock Water/ Vervain/ Vine
 
Groep 1 - Angsten/  je zorgen overwinnen

bloesem-Aspen 2. Aspen- Ratelpopulier :

Kinderen met angst voor de boeman, zwarte piet of monsters onder het bed of achter het gordijn.
Het lampje moet altijd aanblijven en liefst de deur op een kier laten staan.
Angst om alleen gelaten te worden. Nachtmerries./Slaapwandelen
Kinderen met een tekort aan Aspen energie kunnen van de een op de andere dag ineens gaan krijsen als ze alleen gelaten worden. Als praten hierover niet helpt, probeer dan dit eens!
Verder zijn er goede resultaten met Aspen voor kinderen die hooggevoelig zijn.

CherryPlum 6. Cherryplum - Kersenpruim

Kinderen die last hebben van driftbuien, hebben vaak en probleem om hun gevoelens te uiten. Door spanningen/angst enz. ontstaat er dan een soort overdruk die kan leiden tot allerlei uitbarstingen, huilbuien, stotteren, nachtmerries, nagelbijten en bedplassen.
 De kinderen die deze remedie nodig hebben kunnen volkomen hysterisch worden en zichzelf daarbij verwonden of pijn doen..Voor de oudere kinderen helpt het tegen zelfmoordgedachten en dan als laatste mogen ouders het innemen als zij zich door hun kinderen laten "leven".Mimulus

20. Mimulus - Maskerbloem

Kinderen die schuchter zijn, snel bibberen en/of blozen, bang zijn in het donker hebben baat bij Mimulus. Ook andere bekende angsten als angst voor dieren, voor klasgenootjes, voor de trein, spreekbeurten etc., verminderen door toediening van Mimulus. Bij baby's met een Mimulus-tekort merk je soms dat ze na het wakker worden zonder duidelijkereden beginnen te huilen. Er wordt van deze kinderen wel eens gezegd , dat ze de angsten van het leven nog niet aan kunnen.

Red Chestnut25.Red Chestnut - Rode Kastanje

  Voor kinderen geldt dezelfde informatie als voor volwassenen. Vaak zijn het kinderen die betrokken worden bij het zorgen voor jongere broertjes en zusjes. Een tekort aan red chestnut kan ook ontstaan bij kinderen van overbezorgde ouders. Dan is het handig als beide partijen dezelfde remedie nemen omdat ze anders in een negatieve spiraal terecht komen

Rock Rose 26.Rock Rose - Zonneroosje

Kinderen hebben nog wel eens vervelende dromen, waar ze uit wakker schrikken. Een glaasje water met een paar druppels Rock Rose maakt ze dan weer rustig. Ook bij plotselinge ziekteaanvallen als heftige koorts kan ook Rock Rose gegeven worden. Bij kinderen zal er vaker een negatieve Rock Rose toestand optreden, daar zij psychisch minder stabiel zijn dan volwassenen.
naar boven  ↑

Groep 2 Onzekerheid/ ken jezelf

Cerato 5.Cerato - Loodkruid

Het Cerato-kind heeft te weinig zelfvertrouwen en twijfelt constant aan zichzelf. Het is een kind die steeds weer bevestiging zoekt bij alles wat er gedaan moet worden en daarbij vergeet dit kind om te luisteren naar haar zijn eigen intuïtie en eigen gevoel.

 Probeert ook vaak goedkeuring te krijgen van vriendjes en klasgenootjes en imiteert hun gedrag. Merk kleding en alle hotitems zijn belangrijk.

gentian12.Gentian - Gentiaan :

Gentian kan kinderen helpen om weer moed te verzamelen als deze verloren zijn door tegenslagen.
Deze kinderen hebben vaak problemen op school,zoals een leerkracht die hem/haar niet aanstaat, ontmoediging door slechte schoolcijfers, waardoor ze zelfs angstig kunnen worden. Ook bij scheiding ouders.
Blijf deze kinderen vooral veel aanmoedigen zodat ze leren te vertrouwen op succes en niet opgeven als het even tegen zit. Wanneer kinderen depressief zijn en de oorzaak bekend is, dan zal Gentian een waardevolle steun kunnen zijn.

gorse 13.Gorse - Gaspeldoorn

Gorse maakt het kind optimistischer en kan vooral ingezet worden bij kinderen die een chronische ziekte hebben. Het komt weinig voor dat kinderen een echt tekort aan Gorse energie hebben. Maar let er toch op als je kind lang ziek was, of gezakt voor een examen, geen plezier meer lijkt te hebben en er steeds meer een pessimistische houding te zien is...misschien is jouw kind dan toch net dat kind wat geweldig zal opknappen van de Gorse energie.

hornbeam 17.Hornbeam - Haagbeuk

Het maandagmorgengevoel, twijfel/uitstellen, moe, mentale uitputting, onzeker door gebrek aan kracht, geestelijke en lichamelijke uitputting, zwakheid in de dagelijkse uitdagingen..
Voor kinderen geldt eigenlijk hetzelfde. De vermoeidheid kan ontstaan zijn door teveel huiswerk, teveel TV kijken of te lang achter de (spel)computer zitten.

sclerantus 28.Scleranthus - Hardbloem

Het kind heeft sterk wisselende stemmingen. Jantje lacht.Jantje huilt, Een heftig temperament..... en vaak niet voor rede vatbaar. Sclerantus moet vaak voor een wat langere tijd gebruikt worden, behalve als het tekort pas is ontstaan uit een situatie die zich ook weer snel heeft opgelost. Sclerantus kan het kind meer evenwichtig maken, ook tijdens de pubertijd is deze bloesem erg waardevol gebleken.Geef Sclerantus als kinderen slecht lijken te kunnen beslissen, labiel lijken te zijn en daardoor niet makkelijk achtter hun eigen beslissingen kunnen blijven staan
Als laatste is deze ook erg geschikt om bij je te houden als kinderen last van reisziekte hebben en / of erg snel van slag zijn door overprikkeling.

wildoat 36.Wild Oat - Dravik

 Typische Wild Oat karakters worden al vroeg in de jeugd zichtbaar. Meestal veelzijdig begaafd en alles gaat hun makkelijk af. Desondanks willen ze graag iets bijzonders zijn of doen. Maar als het kind geen richting kan/wil kiezen , kan dit leiden tot frustratie en ontevredenheid.

Ze maken zelden deel uit van een vast groepje, sluiten zich overal bij aan, maar horen er nooit echt helemaal bij. Soms ontstaat een tekort aan Wild Oat energie door ouders die alle beslissingen uit handen nemen. In dat geval is het goed als deze ouders ook goed mee behandeld moeten worden.
naar boven  ↑

Groep 3 Onvoldoende interesse in 'het hier en nu'/ leef bij de dag

chestnutbud 7.Chestnut Bud - Kastanjeknop

Het lijkt er op dat kinderen met een tekort aan deze energie niet zo goed hun ervaringen omzetten in een les die geleerd is.
Kinderen met Chestnut Bud energietekort lijken langzame leerlingen. Ze lijken verward en afwezig, omdat zij verder denken dan de stap waar ze op dat moment mee bezig zijn. Het zijn de kinderen die bij een dictee steevast dezelfde schrijffouten maken of telkens hun tekenpotloden vergeten als ze die dag tekenles hebben.
Verder: autistische kinderen, en kinderen met een leer achterstand op school.
Voor kinderen met een autistisch gedrag kan deze remedie een prima ondersteuning zijn (naast begrip en geduld) om weer beter in contact te komen met mensen en met de leerstof op school. 

clematis 9 Clematis - Bosrank

Ook een Clematis-kind leeft in een fantasiewereld. Is dromerig op een apathische manier. Het loop ook vaak overal tegenaan, omdat het zo in gedachten verzonken is.
Veel kinderen met klachten in het autistisch kader of met leer problemen, kunnen goed Clematis gebruiken om in het hier en nu te blijven.

Clematis-gedrag wordt ook gezien bij kinderen die een vervelende situatie trachten te ontvluchten (ruzie, mishandeling, echtscheidingsproblemen).
 Laat deze kinderen elke avond voor het slapen een versje opzeggen (bv ik ga slapen ik ben moe) en dan een paar druppels nemen. Smorgens weer hetzelfde maar dan met een "ik ben wakker " versje

honeysuckle 16.Honeysuckle - Kamperfoelie

Kinderen die last hebben van heimwee, bijv. bij een logeerpartijtje, of op school heimwee hebben naar huis, hebben baat bij Honeysuckle. Ook door verhuizing naar een andere buurt kan het kind zich verloren voelen. Ook een prima remedie bij veranderingen in het gezin. Baby's en peuters die nog niet helemaal "hier zijn" en daardoor wat apathisch/dromerig/verdrietig/ of zonder veel belangstelling zijn kunnen met honeysuckle geholpen worden. Dit zijn de kinderen die vaak wat laat zijn met praten...soms ook blijft de fontanel iets langer open dan bij andere kinderen en ze zitten vaak langer dan anderen in op één plek. Het is vaak opmerkelijk als je de resultaten ziet na een paar dagen elke avond een paar druppels Honeysuckle in hun laatste drinken, tezamen met wat geruststellende woorden of liedjes.

mustard 21.Mustard - Herik

Mustard energie tekort komt soms voor bij kinderen die veel mee hebben gemaakt in hun leven, zoals echtscheiding ouders, mishandeling, incest etc. Het kind is vreselijk bedroefd, dit kan verdwijnen maar komt regelmatig weer terug Mustard kan het kind ondersteunen op de weg naar meer evenwicht.

Olive 23.Olive - Olijf

Als een kind niet goed door een ziekte heen komt, geef dan Olive.

Ook bij oververmoeidheid door andere activiteiten, ( examenperiode,proefwerkweek enz. ), of als het kind niet goed heeft kunnen slapen dan kan Olive goede diensten verlenen. Verder is dit echt een bloesem die vooral voor de ouders van hun energieke kinderen goed en veel gebruikt wordt. .

White chestnut 35. White Chestnut - Paardekastanje

 Voor kinderen met concentratieproblemen, die het niet horen als er tegen hen gesproken wordt. Ook soms inzetbaar in bepaalde perioden zoals tijdens studie of in examen periode.

Verder voor kinderen die niet kunnen slapen omdat ze teveel aan het denken zijn .

 Wild Rose 37.Wild Rose - Hondsroos

Typische Wild Oat karakters worden al vroeg in de jeugd zichtbaar. Meestal veelzijdig begaafd en alles gaat hun makkelijk af. Desondanks willen ze graag iets bijzonders zijn of doen. Maar als het kind geen richting kan/wil kiezen , kan dit leiden tot frustratie en ontevredenheid.

 Ze maken zelden deel uit van een vast groepje, sluiten zich overal bij aan, maar horen er nooit echt helemaal bij. Soms ontstaat  een tekort aan Wild Oat energie door ouders die alle beslissingen uit handen nemen. In dat geval is het goed als deze ouders ook goed mee behandeld moeten worden.
naar boven  ↑

Groep 4 Eenzaamheid/alleen voelen/ maak contact met anderen

heather 14.Heather - Struikheide

Het kind kan ziekte simuleren voor aandacht, wil aardig gevonden worden en verzint van alles om dat doel te bereiken. Het kind eist aandacht op en praat veel over zichzelf. En aandacht is aandacht, negatief of positief. Komen vaak uit gevoelsarme gezinnen of zijn door een andere oorzaak emotioneel ondervoed geraakt.

impatiens 18 Impatiens - Reuzenbalsemien

Dit kind maakt veel ruzie met andere kinderen. Het is snel geϊrriteerd en heeft zenuwachtige trekjes. Dreinen, driftbuien. Moe en humeurig tijdens winkelen of bij bezoek afleggen. Impatiens wordt vaak gegeven als een vervolg op een kuur met Clematis. Soms reageren ze daarna een beetje snel humeurig op noodzakelijke activiteiten, impatiens brengt dan de boel weer in balans.

 Water violet 34. Water Violet - Waterviolier

Het kind kan soms niet goed communiceren en speelt vaak uren alleen. Het kind is moeilijk te benaderen en zal niet over de eigen problemen praten. Kinderen die baat hebben bij deze bloesem , hebben vaak een stoornis in het autistisch spectrum.  Deze remedie zal waarschijnlijk niet gauw als 1ste keuze aan kinderen gegeven worden, maar soms is het goed om even een korte periode dit voor te schrijven als andere remedies niet voor de gewenste doorbraak zorgen en de toestand al te lang bestaat en voor echte problemen zorgt. Water Violet typen hebben niet zo snel last van onzekerheid maar wel van een soort verkramptheid.
naar boven  ↑

Groep 5 overgevoeligheid voor ideeën, invloeden, etc./ blijf bij jezelf

 1 Agrimony - Agrimonie 

Agrimony-types komen veel voor onder kinderen. Het zijn de kinderen die altijd vrolijk lijken en de tranen inslikken.
De ouders van het kind weten echter beter en dienen alert te zijn op de problemen die het kind hiermee kan hebben. Het is voor deze kinderen ook belangrijk hoe anderen over hun denken.
Het helpt ook voor kinderen die hun pubertijd als een verdrietige perioden ervaren of voor baby´s bij het krijgen van tandjes (samen met Walnut,beetje op tandvlees of in de fles) , eetproblemen.

Centaury 4.Centaury - Duizendguldenkruid

Een Centaury-kind is soms het mikpunt in de klas. Een gemakkelijk kind dat alles over zich heen laat komen. Gevoelig voor lof en standjes. Tegelijk zijn het ook de kinderen waarvan iedereen zegt: wat ideaal voor een gezin. Ze nemen alles gelaten en zullen zelden klagen.

Holly 15.Holly - Hulst

 Het kind dat Holly-gebrek heeft, pest  soms andere kinderen en is jaloers als anderen aandacht krijgen. In combinatie met Walnut is het een goede remedie als er een nieuwe baby/huisgenoot bij komt. Soms kwijnen dit soort kinderen helemaal weg of reageren overdreven op gewone dingen. Een kuurtje met Holly is het beste geschenk wat je zo'n kind kan geven, omdat ze hierna weer vertrouwen hebben en weer van zichzelf leren houden. Daarnaast wordt de nieuwe baby ook gezien als iemand die leuk is en waar ze van kunnen gaan houden.

Walnut 33.Walnut - Walnoot

Inzetten bij veranderingen in het leven van de kinderen, de pubertijd, naar andere school, tanden krijgen. Ook bij een nieuwe baby in huis kan een korte tijd walnut gegeven worden. Deze remedie is er echt 1 die vaak door kinderen gewaardeerd wordt en waar ze heel snel op reageren. Zeker als het kinderen zijn die erg vasthoudend zijn om een vast patroon af te werken en van slag raken als deze eens moet veranderen.

Lichamelijk : (bij baby) tanden krijgen,
naar boven  ↑

Groep 6 moedeloosheid en wanhoop/ vind hoop en geluk

crabapple10 Crab apple - Wilde appel

Reinigingsremedie. Bij zelfafkeer/ afschuw, innerlijk of uiterlijk vies voelen, behalve bij bovengenoemde beschrijvingen zal een tekort aan Crab Apple regelmatig voor komen bij pubers.

Elm 11.Elm - Iep

Het kind kan de verantwoordelijkheden die het heeft niet aan. Zijn vaak kinderen die verantwoordelijkheden hebben die niet bij hun leeftijd passen. Vaak ook een goede remedie tijdens examen of proefwerk perioden.

larch 19.Larch - Lariks

Behalve dezelfde problemen als de volwassenen zie je ook vaak dat door het gebrek aan zelfvertrouwen het stotteren begint. Zij hebben regelmatig aanmoediging nodig van volwassenen. Helaas zijn het vaak kinderen van ouders die zelf ook nog aanmoedigingen nodig hebben van hun ouders. Dus dan zou een 3 generatie therapie eigenlijk het beste zijn in dit geval.
Maar ach...anders beginnen we toch gewoon bij het kind???

Oak 22.Oak - Eik

Kinderen met Oak-tekort hebben dezelfde problemen als de volwassenen, maar dan op hun eigen terrein. zoals: hun huiswerk, hun hobby, spelletjes, etc . Ze weten niet van ophouden, ook al heeft het geen zin meer om verder te gaan. Vaak zijn het kinderen die door eerzuchtige ouders aangezet worden tot presteren. Oak is ook een goede keus voor kinderen die soms helemaal opgaan in een bepaalde rage of een overtrokken belangstelling voor één soort kleding, schoenen etc . en er in hun hoofd geen ruimte meer is voor andere zaken. Dit zie je ook soms gebeuren rond de feestdagen/pakjes avond.

Pine 24.Pine - Den

Zijn vaak de zondebok van de klas, ondergaan soms zonder protest de straffen voor dingen die zij niet hebben gedaan.
Het zal waarschijnlijk weinig voorkomen dat kinderen deze remedie nodig hebben, een tekort aan Pine zie je wel eens bij kinderen die op een of andere manier mishandeld zijn of langdurig in een nare situatie heeft gezeten.

Star of Bethlehem29.Star of Bethlehem - Vogelmelk 

 Voor baby's die schrikachtig zijn voor harde geluiden enz. is het goed om wat druppels in het badwater te doen.
Het is een echte trooster en kan dus ook zeer kortdurend gegeven worden aan verdrietige kinderen (en hun verzorgers)
Vrouwen die moeten bevallen en op het punt raken dat ze in paniekerig worden en niet meer mee willen werken, kregen van mij ook nog wel eens een paar druppels van deze remedie. Daarna ging er voor de baby een paar keer een druppel op de polsjes en/of lipjes. Zeker als ze erg geleden hadden onder de bevalling en wat onrustig reageerden. Ik vind dit echt een wonder troost middeltje. ..

 Sweet Chestnut30.Sweet Chestnut - Tamme Kastanje

Voelt zich in de steek gelaten, verloren en eenzaam. Ziet het niet meer zitten, bijvoorbeeld bij een scheiding van de ouders.
Gelukkig zijn er weinig kinderen die langdurig sweet chestnut nodig hebben. Ideaal zou zijn als er helemaal geen kinderen waren die dit nodig hebben...maar helaas leven we niet in een ideale wereld. We kunnen er hooguit naar blijven streven.

Willow 38.Willow - Wilg

Kinderen met een Willow gebrek zullen eerder ontevreden zijn. Het lijkt wel of dit kind verbitterd is , kan in ieder geval mopperig en chagrijnig reageren. Heeft ook moeite om te vergeten en te vergeven
naar boven  ↑

Groep 7 Overbezorgdheid voor het welzijn van anderen/ leven en laten leven.

beech 3.Beech - Beuk

Een Beech-kind pest andere kinderen en stoort zich aan anderen. Kan soms echt het bloed onder je nagels vandaan pesten. De oorzaak zal daarvoor wel opgespoord moeten worden, maar misschien is een kuurtje met Beech wel een goed begin hiervoor.

chicory 8.Chicory - Cichorei

Kinderen die veel de aandacht vragen, er niet goed tegen kunnen om alleen te zijn en graag alles voor zichzelf willen houden, hebben waarschijnlijk een tekort aan Chicory energie.  Zo'n kind heeft het echt nodig om het lievelingetje van iedereen te zijn en zal anders last krijgen vanzelfmedelijden.
Een Chicory-kind is veeleisend en bezitterig en probeert met trucjes zijn/haar zin te krijgen. Tranen zijn een geschikt middel hiervoor.  Ieder kind lijkt in een bepaalde fase een tekort aan Chicory te krijgen, maar als dit lang door gaat, dan wordt het tijd om dit kind te gaan ondersteunen met bloesems.

Rockwater 27.Rock Water - Bronwater

Ook kinderen kunnen perfectionistisch zijn en erg streng voor zichzelf. Deze remedie is ook geschikt voor de kieskeurige etertjes. Het is ook de remedie voor het kind wat ontevreden is en starre denkbeelden heeft. Veel kinderen met een tekort aan Rockwater energie doen er alles aan om een voorbeeld te zijn, maar gaan daarin soms veel te ver.

Vervain 31.Vervain - IJzerhard

Een overactief kind, dat niet wil gaan slapen en altijd bezig is. ( bv.kleine rammetjes, schorpioentjes, stiertjes en leeuwtjes) Ze hebben een groot rechtvaardigheidsgevoel, waardoor ze over enthousiast en gespannen raken. De kinderen die innerlijk voortdurend bezig zijn met een aan hun opgedragen taak, zodat ze nergens anders tijd voor hebben. Dit kan uiteindelijk ontaarden in koortsdromen, of slapeloosheid, maar ook in nerveuze spanningen die als griep of verkoudheid naar buiten komen. Geef voor het slapen gaan dan wat Vervain, waardoor de spanningen af gaan nemen. Soms is het goed om al na het avond eten alvast een druppeltje te geven.

Vine 32.Vine - Wijnrank

Het kind is vaak de leider van het groepje waar het mee speelt. (Aanvoerder van een school team)  Het kind met een Vine tekort heeft de neiging om anderen te domineren en dat kan zich uiten in agressief gedrag naar zijn omgeving toe. Soms zal dit kind dit gedrag ook tegen zichzelf gebruiken.

Al met al kan de behoefte om leiding te houden zoveel energie kosten dat ze er lichamelijk ziek van worden. (regelmatig verkouden e.d.) Voor kinderen die nog geen puber leeftijd hebben bereikt zal deze remedie weinig gebruikt worden. Het is een pittig middel die bij kleine dictator-tjes soms vrij snel de negatieve spanning weg kan nemen.
Vine kan heel goed helpen om kinderen te laten ervaren dat samenspelen en samen werken leuker is dan altijd te moeten bepalen hoe het spel gespeeld moet worden.

39.Rescue Remedy eerste hulp

Mix van diverse bloesems .Voor eerste hulp bij gevolgen en/of effecten van ongeluk, ongeval, slecht nieuws, examen, bezoek aan tandarts/arts, beginnende ziekteverschijnselen, enz.
Bemoedigend, kalmerend, geruststellend en het evenwicht herstellend.

TOP

Contact via:


gastenboek

 

contactform
Advies/Bestellen

 

Delen

Laatst bijgewerkt: 03-02-20   © Marjanka's Pages     sitemap    links  Wie ben ik?
 De inhoud van deze site is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden.  De informatie dient niet te worden opgevat als medisch advies.